Sin Moo Hapkido

Sin Moo Hapkido

Sin Moo Hapkido – ”Higher mind martial art” – ett koreanskt självförsvarssystem som har sin grund i den japanska kampsporten Aiki-jutsu vilken i sin tur är en kombination av många olika kampsporter, t.ex. Kung Fu & Judo. Det ses också mycket influenser från koreanska sparktekniker i stilen. Hapkido är oerhört mångsidigt, bland annat tränar man på så kallade ”ledlås”, slag, sparkar, strypgrepp tillsammans med andra självförsvarstekniker. Mycket fokus läggs även på hur man tar sig ur olika grepp. Högre upp i bältesgraderna kommer det vapentekniker. Hapkido är först och främst självförsvar, och ett mycket effektivt sådant!

Grundtanken i Hapkido är att självförsvarssituationer inte uppstår i en inövad form, utan är något som om de sker, kräver anpassning och snabba reaktioner, och det är så vi tränar. Styrka är inte den dominerande faktorn i Hapkido, utan alla tekniker utförs i en avslappnat-explosivt sätt och fokuset ligger på total kroppskontroll, därför är Hapkido något som passar alla åldrar. Sin Moo Hapkidos tekniker är avsedda att fungera ”ute på gatan”, i verkliga situationer.

Man kan tävla i Hapkido, men eftersom många tekniker helt enkelt är olämpliga i tävlingssammanhang så är det svårt att se det som riktig Hapkido.

Sin Moo Hapkido är ett enkelt och okomplicerat men väldigt effektivt självförsvarssystem där man får lära sig följande:

– Slag och sparkar
– Kast och svep
– Hand och fot lås
– Eskorttekniker
– Förträngningar och Bindningar
– Självförsvar med tryckpunkter
– Andningstekniker, meditation
– Akupunktur och massage på nervbanor
– Orientalisk ”första hjälpen”
– Krosstekniker
– Vapen teknik: lång stav, kort stav, käpp, rep, kniv, svärd, kastkniv, pistol mm.

Hapkido för barn

Våra Hapkido-träningar för barn, är väldigt mycket fokuserade på lek men med en grund av respekt, disciplin och allvar. Vi lär inte ut några ’farliga’ tekniker, utan vi går mycket på grunder. Man kan se barnträningen som ett förberedande för vuxengruppen.
Följande är saker som barnet får träna på och uppleva under träningarna, bortsett från själva övningarna.

– Respekt
– Kamratskap
– Självförsvar
– Självförtroende
– Glädje
– Motion
– Inre lugn
– Självkänsla
– Självdisciplin
– Samarbetsförmåga